Sunday 15 May 2011

Μονόλογοι του Κούρτ Τουχόλσκι (Kurt Tucholsky)




Ο άνθρωπος έχει δύο πόδια και δύο θεωρίες: μία για όταν όλα πάνε καλά, και μία για όταν πάνε στραβά. Η δεύτερη θεωρία αποκαλείται θρησκεία.

Ο άνθρωπος δεν κάνει τίποτα για το είδος του. Και γι αυτό ανακάλυψε τους νόμους. Δεν έχει δικαίωμα άρα και οι άλλοι δεν έχουν.

Ο άνθρωπος, είναι χωρισμένος σε δύο μέρη: στο αρσενικό που δεν θέλει να σκέφτεται και στο θηλυκό που δεν μπορεί να σκέφτεται. Και τα δύο μέρη διαθέτουν αυτό που ονομάζουμε αισθήματα. Υπό τοιαύτας συνθήκας πολλοί άνθρωποι εκκρίνουν λυρική ποίηση.

Ο άνθρωπος είναι ένα πολιτικό όν που του αρέσει να περνάει την ζωή του μέσα σε μικρά γκρούπ. Κάθε τέτοια μικρή ομάδα απεχθάνεται τις άλλες μικρές ομάδες, ακριβώς γιατί είναι οι άλλες…..

Εκτός από τους ανθρώπους υπάρχουν επίσης οι γερμανοί και οι αμερικανοί, αλλά δεν τους έχουν μελετήσει ακόμη. Θα αρχίσουμε την ζωολογία το προσεχές έτος….

16/6/1931 Κούρτ Τουχόλσκι

Ο Κούρτ Τουχόλσκι ήταν αριστερός γερμανός της δημοκρατίας της βαιμάρης εβραικής καταγωγής. Σατιρικός δημοσιογράφος , ποιητής και κριτικός. Γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1890 , μετανάστευσε στο Παρίσι το 1924. Για πολλά χρόνια εξέδιδε το αριστερό διανοουμενίστικο περιοδικό „Weltbühne“ Την Γερμανία την επισκεπτόταν περιστασιακά. Το 1929 έφυγε στην Σουηδία μετά την έκδοση του σατιρικού του έργου „Deutschland, Deutschland über alles“ . όπου και αυτοκτόνησε στο Hindas κοντά στο Gothenburg το 1945 με υπερδόση υπνωτικών χαπιών.




Το 1933 έγραψε στον γερμανό εξπρεσιονιστή ποιητή Walter Hasenclever. Υποθέτω πως δεν χρειάζεται να σου πω, ότι ο κόσμος μας στην γερμανία , έχει παύσει να υπάρχει, γι αυτό απλώς προς στιγμή θα σιωπήσω. Κανείς δεν βγάζει κόκκινη κάρτα στον ωκεανό.

No comments:

Post a Comment