Sunday 12 June 2011

Ο Μέγας Αλέξανδρος και οι ερωτικοί του εταίροι

Εραστής παιδιών με μανιακό τρόπο ήταν ο βασιλιάς Αλεξανδρος. (φιλόπαις δ ήν εκμανώς και Αλέξανδρος ο βασιλεύς).



Ο δικαίαρχος τουλάχιστον λέει στο έργο του < για την θυσία στο Ίλιο > ότι αυτός τόσο παρασυρόταν από την αγάπη του από ευνούχο Βαγώα , ώστε μπροστά σε όλο το θέατρο γύρισε και τον φίλησε. Οι θεατές φώναξαν και χειροκρότησαν, κι αυτός , χωρίς να φέρει αντίρρηση γύρισε και τον ξαναφίλησε.
Αθήναιος Δειπνοσοφισταί


Επειδή από νεαρή ηλικία ήταν πολύ επιρρεπής στους έρωτες μς αγόρια, η πρώτη έγνοια του Φιλίππου, όταν σκέφτηκε να τον παντρέψει, ήταν να εξορίσει τους εταίρους του γιού του , δηλαδή τους Πτολεμαίο, Νέαρχο, Άρπαλο και Ερίγυιο. Ο Ηφαιστίωνας ήταν ο πιό αγαπημένος εταίρος του Αλεξάνδρου και ισάδελφος φίλος του.Ήταν έν χρόνο μεγαλύτερός του, μεγάλσαν και εκπαιδεύτηκαν μαζί, γι αυτό τον αποκαλούσε φιλαλέξανδρον. Στα Εκβάτανα όταν γιόρταζαν τα Διονύσια, ο Ηφαιστίωνας αρρώστησε και την έβδομη μέρα της γιορτής πέθανε. Ο Αλέξανδρος ήταν απαρηγόρητος γα τον χαμό του φίλου του και σταύρωσε τον γιατρό του ενώ διέταξε να παύσουν οι αυλοί και η μουσική σε όλο το στατόπεδο . Οι γιορτές διακόπηκαν και οι Μάγοι έσβησαν την ιερή φωτιά στους ναούς, σαν να είχε πεθάνει βασιλιάς. Τότε ο Αλέξανδρος έστειλε θεωρούς σο μαντείο του Άμμωνος Διός ζητώντας να μάθει αν μπορύσε να θυσιάσει στο νεκρό φίλο του όπως σε ήρωα. Παίρνοντας θετική απάντηση, τον μετέφερε στην Βαβυλώνα και του ανήγειρε μεγαλοπρεπέστατο τάφο που στοίχισε 10.000 τάλαντα. Τέλος , για παρηγοριά από το πένθος, κατέφυγε στον πόλεμο και υπέταξε το έθνος των Κοσσαίων, που καέσφαγε σκοτώνοντας ακόμη και μικρά παιδιά: αυτή υπήρξε η θυσία γιά την κηδεία του Ηφαιστίωνα.
Πλούταρχος , Βίος Αλεξάνδρου κε 116


Ο Επίκτητος αναφέρει ότι για τον θάνατο του ερωτικύ ου εταίρου του Ηφαιστίωνα ο Αλέξανδρς έβαλε να πυρπολήσουν όλους τους ναούς του Ασκληπιού ,για να τιμωρήσει κατ αυτό τον τρόπο τον θεό της ιατρικής

No comments:

Post a Comment