Friday 3 June 2011

Το επερχόμενο τέλος του μορφώματος Ελλάδα

Επαρχιωτισμός είναι ότι τρέφεται – και διαμορφώνεται εντέλει - πολιτισμικά, τεχνικά, ηθικά, τεχνολογικά, αξιακά, από μία πρωτεύουσα από την οποία έχει υποκειμενικά αναγνωρίσει ότι είναι υποδεέστερο. Το επαρχιωτικό είναι ασυμβίβαστο με το νεωτερικό. Όπου το νεωτερικό, απαιτεί μία αυτοσυνείδηση που προσδιορίζει το υποκείμενο και την σχέση του με τους άλλους.
Ποιος είμαι;
Ποια είναι η θέση μου σε σχέση με τους άλλους;
Πως εκτιμώ ότι με βλέπουν οι άλλοι
Με αρχική δύναμη την αυτοσυνειδησία, το νεωτερικό ξεκινά την δημιουργία.
Οι νεοέλληνες δεν απέκτησαν αυτοσυνείδηση. Ποτέ. Γι αυτόν τον λόγο και δεν δημιουργούν οτιδήποτε, δεν έχουν πρωταρχική σκέψη.
Εξαργυρώνουν ακόμη την φήμη των πολύ παλιών ελλήνων, αλλά δεν είναι ικανοί να σημαδέψουν το μέλλον τους. Ο επαρχιωτισμός, τους καταδικάζει ντετερμινιστικά σχεδόν να περιστρέφονται σε τροχιές γύρω από το κέντρο της μητρόπολης.


Ο αρχαιοελληνικός ελληνοκεντρισμός σαν απόρροια του δυτικού διαφωτισμού επηρεασμένος από τον ρομαντισμό τον κλασικισμό και τον σχολαστικισμό, αναπόφευκτα έγινε επαρχιωτικός ελληναραδισμός. Σ αυτό βοήθησε και η αποσύνδεση του ελληνοκεντρισμού από τη μονομερή αρχαιολατρία και η σύναψή του με χριστιανικές αξίες και χριστιανικά ιδεώδη. Έτσι συμπεριλαμβάνοντας το Βυζάντιο και τις συναφείς < αξίες> δημιουργήθηκε ένα υπερτρισχιλιετές συνεχές , με αποτέλεσμα τον σφιχτό εναγκαλισμό κράτους και εκκλησίας.
Ο ελληνοχριστιανισμός σαν στείρα και αντιδραστική δύναμη χρησιμοποιήθηκε περίτεχνα από την εξουσιαστική τάξη για να φιμώσει τις όποιες ελεύθερες φωνές προς όφελος των νοικοκυραίων και να τους υποτάξει όλους σε έναν ηθικό ευνουχισμό.
Η εκτίμησή μου είναι ότι εάν οι νεοέλληνες δεν αφήσουν στην άκρη την αυταρέσκειά τους και δεν αποκτήσουν συνείδηση της ιστορίας τους ( φυσικά εννοώ όχι των ένδοξων και πατριωτικών στιγμών) Εάν δεν αποκτήσουν συνείδηση του τόπου τους ( της υπέροχης αυτής γεννεσιουργής φύσης) , των κατοίκων αυτού του τόπου ( με τα τόσα πολυποίκιλα χαρακτηριστικά ). Εάν δεν συνειδητοποιήσουν τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητές τους. Την πορεία όλων αυτών μέσα στην ιστορία, την σχέση τους με τους γείτονες και τους άλλους λαούς αναπόφευκτα αυτό το μόρφωμα που λέγεται Ελλάδα, σε μερικά χρόνια θα πάψει να υπάρχει και κανείς δεν θα ανησυχήσει γι αυτό.

No comments:

Post a Comment