Saturday 30 July 2011

ο ευνουχισμός αγοριών στην αρχαία ελλάδα

Η ερωτική έλξη γιά τα αγόρια συνέβαλε δυναμικά στη διάδοση της συνήθειας του ευνουχισμού. <Γιά να επεκτείνουν τα όρια της απόλαυσης> λέει ο Λουκιανός, < τολμούν οι ιερόσυλοι να ακρωτηριάζουν την φύση με σίδερο. Έτσι η μισητή ακολασία, που μας μαθαίνει να εκμαυλιζόμαστε διαπράττοντας κάθε έγκλημα, επινοεί αναίσχυντες ηδονές....>

Αυτή η συνήθεια εισήχθη στον ελληνικό κόσμο από τα νησιά της Ιωνίας. Λένε ότι ο πρώτος που ευνούχησε ελεύθερα αγόρια γιά να τα πουλήσει ήταν ο Πανιώνιος ο Χίος. Αυτός ζούσε από ένα βδελυρό εμπόριο: αγόραζε ευπαρουσίαστα παιδιά, τα ευνούχιζε και έπειτα τα οδηγούσε στις Σάρδεις και στην Έφεσο, όπου τα πουλούσε πανάκριβα. Ο Ηρόδοτος διηγείται την αποτρόπαιη εκδίκηση που πήρε ο Ερμότιμος, ένα από τα θύματά του. Την ίδια περίπου περίοδο, ο Περίανδρος, τύραννος της Κορίνθου, έστειλε στις Σάρδεις τριακόσια παιδιά από τις καλυτερες οικογένειες της Κέρκυρας, για να τα ευνουχίσουν.Όταν όμως οι Κορίνθιοι που τα οδηγούσαν αγκυροβόλησαν στην Σάμο, οι Σάμιοι, που είχαν μάθει το σχέδιό του, έσωσαν τα παιδιά και τα οδηγησαν πίσω στην Κέρκυρα.


... Ο ευνουχισμός γινόταν με τρείς τρόπους και ανάλογα δινόταν στους ευνουχισμένους μία από τις εξής ονομασίες
α) εκτομίες (από το εκτέμνω, μεταγενέστερα καστράτοι, από το κέστρος), στους οποίους είχαν αφαιρέσει το πέος και τους όρχεις.
β) σπάδωνες (από το σπάω), στους οποίους είχαν αφαιρέσει τους όρχεις .
γ) θλιβίες (από το θλίβω), στους οποίους είχαν μόνο παραμορφώσει και συνθλίψει τους όρχεις.
Από τον Moritz Hermann Eduard Meier και τον Georges Herelle και αφιερωμένο στους <έλληνες αρχαιόθρησκους> LOL

No comments:

Post a Comment